10 SEO-tips voor lokale retailers
Elke lokale retailer droomt van een hoge score in de zoekmachine van Google. Wie erin slaagt om via SEO (Search Engine Optimization) hoog te staan in de organische resultatenlijst van Google, neemt een voorsprong op concurrenten en zorgt voor gratis traffic naar zijn/haar website. Zoekmachine-optimalisatie of SEO is het duurzame, organische alternatief voor zoekmachine-advertenties of SEA (Search Engine Advertising). In onze podcast spraken we met SEO-expert Frederik Vermeire (Wiseo). We vertaalden zijn expertise en know-how naar deze 10 praktische SEO-tips.
TIP 1: SEO is meer dan ‘hoog scoren in Google’
Een veelgemaakte fout bij een optimalisatietraject is een te enge focus op een hoge score. Dat is prima, maar het is slechts half werk. Wie hoog scoort in Google en traffic genereert naar de website maar de bezoeker niet converteert naar een lead, die haalt weinig of geen profijt uit SEO. Pas als een hoge score zich ook vertaalt naar een lead of verkoop, dan pas kan je spreken van succesvolle SEO. Neem het cijfer ‘leads via SEO’ dus zeker ook mee in je analyse, bovenop het cijfer ‘bezoekers via SEO’.
TIP 2: Waak over het technisch framework van je website
De échte basis voor succesvolle SEO is de Google-vriendelijkheid van het platform waarop je website is gebouwd. Dit is meestal de keuze van je webbouwer. Ga van bij het begin van een SEO-traject dus in gesprek met je webbouwer en pols naar de kwaliteit van je CMS (Content Management System). Met grote platformen als Drupal of WordPress zit je meteen goed, die zorgen ervoor dat Google je website technisch begrijpt en de vele pagina’s logisch kan capteren.
TIP 3: Check of je website voldoende mobielvriendelijk is
Via de Google Mobile Friendly tool krijg je van Google een indicatie hoe je website wordt bekeken door het zoekmachine-algoritme. Dat is cruciaal voor een hoge score in de Google-zoekresultaten want Google baseert zich sinds enkele jaren louter op de mobiele versie van je website om die een positie in de zoekresultaten te geven. In de tool typ je de domeinnaam van de website in en krijgt na een korte crawl een signaal of je webpagina wel of niet mobielvriendelijk is.
TIP 4: Doe een zoekwoordenonderzoek
Zoekwoordenonderzoek geeft een antwoord op de vragen ‘Wie is mijn doelgroep?’ en ‘Op welke woorden zoeken ze naar een oplossing in Google?’. De eerste vraag kan je zelf beantwoorden, voor de tweede helpt de volgende eenvoudige techniek: geef een zoekwoord in de zoekbalk van Google in en tik een spatie na het zoekwoord. Google geeft nu een lijst met zoekwoordsuggesties, die je best opdeelt in clusters per ‘hoofdzoekwoord’.
TIP 5: Plak aantallen op je zoekwoorden
Is je lijst met Google-zoekwoorden bekend? Prima, maar je hebt nu nog de getallen nodig, nl. het aantal keer dat je zoekwoorden gebruikt worden voor zoekopdrachten in Google. Een veelgebruikte tool om dit te zoeken is KWfinder. Selecteer vervolgens uit de lijst de woorden waar zoekvolume op zit én waar jij met je bedrijf een oplossing voor kunt bieden.
TIP 6: Deel je zoekwoorden op in head-tail, mid-tail en long-tail
Heb je een schoenenwinkel en wil je absoluut hoog scoren op de head-tail zoekterm ‘schoenen’? Dat lijkt aantrekkelijk, maar het is moeilijk of uitdagend. Zo zal je op vlak van SEO nooit kunnen opboksen tegen grotere retailers als Torfs of Zalando. Mid-tail zoekwoorden bestaan uit een combinatie van twee woorden (bv. blauwe schoenen), long-tail zoekwoorden uit een combinatie van meer dan twee woorden (bv. blauwe schoenen met hak). Je hebt hier te maken met lagere zoekvolumes, maar je kunt sneller scoren in Google met je website als je slim optimaliseert op die woordcombinaties met bv. specifieke landingspagina’s rond die zoekwoorden.
TIP 7: Zorg voor updates van je bestaande content
Hoe belangrijk content marketing ook is voor SEO, de meest succesvolle SEO-projecten bestaan uit het updaten van bestaande content, niet op het brengen van nieuwe content. Monitor je positie en progressie op je zoekwoorden met een tool als MOZ en optimaliseer de bewuste landingspagina’s waar je terecht komt op een duurzame manier door bv. meer afbeeldingen, lijstjes, extra relevante teksten, video of technische optimalisatie (zoals metabeschrijvingen) toe te voegen.
TIP 8: Kruip in het hoofd van je bezoeker
Bezoekers op je website willen niet altijd een lange pagina met veel tekst zien. Dergelijke informatiepagina’s zijn prima als je bezoeker op zoek is naar informatie op een specifieke zoekterm. Maar wat als de zoekterm ‘landelijke keuken’ is? Dan wil de bezoeker plaatjes van landelijke keukens zien. Een pagina met veel afbeeldingen van landelijke keukens en beperkte tekst zal dan hoog scoren in Google. Verwacht je bezoeker een informatiepagina, een overzichtspagina, een e-commerce pagina, een informatiepagina of eerder een categoriepagina?
TIP 9: Een gastblog is een quasi eeuwige link naar je website
Een link vanaf een andere website uit je sector is goud waard voor Google, het is een soort stem voor je website. Veel externe links van relevante websites zorgt voor een hoge autoriteit in Google, een begrip dat zeer belangrijk is in een SEO-proces. Misschien de beste en meest duurzame manier om autoriteit op te bouwen is het schrijven van een artikel op een andere website, mét link naar jouw website. Het betekent veel werk voor content op een extern platform, maar je hebt een permanente kwalitatieve link die zorgt voor autoriteit binnen je sector.
TIP 10: Langere homepages werken beter dan korte homepages
De homepage van je website is de meest bezochte pagina door Google wanneer die langskomt om je website te crawlen. Bestaat je homepage enkel uit een headerbeeld en een korte tekst? Dan is die van relatief weinig waarde voor Google. Is ze echter opgebouwd in korte paragrafen of modules volgens je zoekwoordenclusters en liggen er van daaruit links naar specifieke pagina’s (de zogenaamde money pages) met meer info en call-to-actions? Dan heb je een sterke homepage die je score in Google aanzienlijk zal bevorderen.
Beluister de Retail Marketing Podcast met SEO-expert Frederik Vermeire