Meer beleving en omzet dankzij geurmarketing
Geur is, net als licht, geluid, gevoel of visuele prikkels een belangrijk aspect in communicatie met klanten en prospects. Een slechte of verkeerde geur tijdens een koopmoment zorgt voor verlies aan klantbeleving, iets wat je in deze belevenismaatschappij absoluut wil vermijden. Het inzetten van specifieke geuren om meer beleving en meer resultaat te bereiken is een techniek die op vandaag ook voor lokale retailers haalbaar is geworden en niet langer een exclusiviteit is van de grote merken. We gingen in gesprek met aromatherapeute Anne Guffens, een expert in geurmarketing.
Hoe wordt geur ervaren?
Alles wat we inademen gaat direct naar ons limbisch systeem, d.w.z. naar ons onderbewustzijn en niet naar de hersenen. Het gaat ons prikkelen en geeft een onmiddellijke emotionele beleving die je niet rationeel kunt sturen. Je kunt je dus niet afsluiten van geur. Elke geurervaring zal vervolgens bepaalde associaties en emoties oproepen. Vanillegeur doet denken aan melkpoeder en wekt geborgenheid op; kamperfoelie of jasmijn zijn sensuele geuren die perfect in een lingeriezaak passen en mandarijn vermindert angst in bijvoorbeeld een medische setting. Lavendel of gember worden dan weer vaak ingezet op scholen en in kantoren omdat ze concentratiebevorderend zijn. Tijdens een huisbezoek met een vastgoedmakelaar zou een broodgeur dan weer zorgen voor een meer huiselijk en comfortabel gevoel.
De juiste geur bij de juiste onderneming
Geuren wekken niet alleen emoties en associaties bij mensen op, ze weerspiegelen en versterken tevens de identiteit van een bedrijf. Zo geeft Anne Guffens het voorbeeld van een golfshop waar ze een zachte energetische grasgeur laat verspreiden in de winkel om een associatie met natuur en sport op te roepen. De juiste sfeer en inrichting, een gepast muziekje maar ook de juiste geur maakt ons sterker betrokken bij een product of bedrijf. Belangrijk is dat erkende aromatherapeuten altijd werken met natuurlijke en gezonde geuren, niet met chemische producten die een geur verspreiden. Geurmarketing is meestal maatwerk omdat de geur zowel op de bedrijfsidentiteit als op de gewenste emotionele klantervaring moet ingesteld worden.
Optimale beleving en emotie, ook voor lokale retailers
Geurmarketing is bekend van grote retailketens als The Body Shop, Rituals of Abercrombie & Fitch, maar wordt op vandaag ook steeds vaker ingezet door bijvoorbeeld zelfstandige winkeliers en webshops. Voor die laatste bestaan er geurkorrels die je in het pakket kan stoppen of geursprays die net voor het sluiten van de doos een geur vernevelen. Zo zorg je bij het ‘unboxen’ voor een onmiddellijke emotie en hogere beleving. Heb je bijvoorbeeld een kruidenwebshop, dan kun je bij elke verzending een kruidige geur in de verpakking verspreiden. Wedden dat je daar lovende reacties op krijgt? Geurmarketing is op budgettair vlak ook steeds beter haalbaar voor KMO’s. Zo kan een kleine handelszaak van 30 m² met een budget van €1/dag al geurmarketing inzetten.
Is die investering de moeite waard?
Een Europese studie, uitgevoerd door professor dr. Stöhr van de universiteit van Paderborn, komt tot de conclusie dat de juiste geur in een winkelpunt kan leiden tot 6% meer omzet. Bovendien verhoogt het de winkeltijd met 16% en doet het de koopbereidheid met 15% toenemen. Een hogere klantbeleving dankzij geurmarketing doet klanten dus langer blijven en méér kopen.
Beluister de Retail Marketing Podcast met expert Anne Guffens