Kan ChatGPT voorspellen welke klanten je gaat verliezen?

Een nieuwe klant werven kost meer dan een bestaande houden. Geen rocket science, wel een belangrijke kanttekening om op te nemen in je marketingplan. Naast het uitwerken van creatieve manieren om nieuwe klanten aan te trekken, is het cruciaal om klanten die de voeling met je bedrijf verliezen zo vroeg mogelijk te detecteren. En dat was dankzij AI nog nooit zo eenvoudig. Vandaag heb je geen dure of ingewikkelde software meer nodig, een helder en eenvoudig script via ChatGPT kan je al aardig op weg helpen. In dit artikel schetsen we graag hoe wij dat bij Upflow aanpakken.

Structuur is de basis

De snelste manier om data-analyse op bestaande klanten te doen, is een export naar Excel van je klantendata. Als je klantenuitval wil analyseren, dan heb je minstens twee soorten data nodig:

  • Klantgegevens: minstens de klantnaam, optioneel aangevuld met btw-nummer, klantgroep (type klant), klantverantwoordelijke, adresgegevens, klantnummer en kortingsgroep;

  • Klantomzet: minstens de omzet YTD (Year To Date, de omzet tussen vandaag en het begin van het boekjaar) en de omzet van het vorige boek jaar. Hoe meer vorige boekjaren je kan analyseren, hoe nauwkeuriger het resultaat zal zijn.

Heb je die in één Excel met het bovenstaande als kolomnaam en alle klanten in rijen? Dan heb je een perfecte basis om je data-analyse te starten. 

Omarm ChatGPT

Bij Upflow hebben we voor elke klant een ChatGPT (versie GPT-4o) waar we analyse-scripts in beheren. Wil je dat zelf doen, dan heb je een account op ChatGPT nodig. De betalende versie is aangeraden, wegens uitgebreidere mogelijkheden en de zekerheid dat je data niet gebruikt wordt voor algemene ChatGPT-doeleinden.

Zodra je een account aangemaakt hebt, kies je bovenaan voor ‘Configureren’. Je kan nu je bedrijfslogo als afbeelding uploaden en je GPT een naam geven zoals ‘Omzetanalyse van mijn klanten’. Vul in de beschrijving in wat de GPT moet doen, bijvoorbeeld ‘Analyseren van klantendata met het oog op omzetdaling’. Vul daarna bij ‘Beschrijving’ in hoe de structuur van je Excel in elkaar steekt. Beschrijf kort welke informatie in de verschillende kolommen staat. Hoe beter je ChatGPT informeert bij het begin, hoe sneller je aan de slag kan. Vink bij ‘Mogelijkheden’ enkel de laatste optie (gegevensanalyse) aan.

Je bent nu klaar om prompts (vragen) te lanceren zodat ChatGPT gerichte antwoorden kan geven. Binnen het kader van klantenuitval zou je volgende prompts kunnen stellen:

  • Bij welke klanten is de omzet dit boekjaar minder dan 10% van de omzet van vorig boekjaar?

  • Welke klanten hebben dit jaar nog niet gekocht?

  • Welke klanten kennen de grootste omzetdaling?

  • Welke klanten onderpresteren (te lage omzet volgens het potentieel)?

  • Welke nieuwe klanten doen het niet goed?

Belangrijk: de prompts zoals hierboven uitgeschreven zijn in principe te karig. Je vult ze best aan met meer informatie over de manier waarop de data in je Excel steekt. Vul de eerste vraag bijvoorbeeld aan met “Deel de omzet YTD door 5 en doe ze maal twaalf, vergelijk ze met de omzet van het vorige boekjaar (kolom D) en rangschik ze met de grootste dalers bovenaan”. Dit voorbeeld gaat ervan uit dat de omzet YTD slaat op cijfers tot en met mei. ChatGPT werkt nu als een krachtig analyse-instrument, zonder dat je kennis van draaitabellen in Excel nodig hebt. ChatGPT zal na elke dergelijke vraag een aparte Excel genereren die je in ChatGPT kunt consulteren of downloaden.

Analyse is goed, actie is beter

Via een dergelijke data-analyse van je klanten zal je heel wat (verrassende) inzichten verwerven. Het is nu zaak om met deze inzichten aan de slag te gaan. Anticipeer op klanten die je dreigt te verliezen en geef je sales instructies voor een proactiever klantcontact. Daarnaast kan je marketingacties inzetten om de relatie met deze klanten aan te scherpen, zoals gerichte promo’s, e-mailings of een uitnodiging voor een event.

Ook bij het ondernemen van actie kan AI je helpen. Denk hierbij aan het automatisch genereren van e-mails of offertes die aansluiten bij de specifieke historiek van de klant. Je kan zelfs een virtuele assistent inzetten om proactief met klanten te communiceren en zo klantenuitval te voorkomen.

The extra mile

Bij Upflow gaan we graag een stap verder. We breiden de data uit met omzetcijfers per productgroep. Hierdoor wordt het mogelijk om cross-sell strategieën uit te werken. Als je merkt dat de omzet van je klant daalt omdat je huidige productoplossing niet langer volstaat, laten omzetcijfers per productgroep je toe om een in-house oplossing te vinden. Daarnaast nemen we ook vaak kredietscore-gegevens op om de financiële gezondheid in kaart te brengen. Zo krijg je context bij een klant die minder koopt. Denk bijvoorbeeld aan verliezen die zich opstapelen of een nakend faillissement. Bovendien geeft dit ook weer welke klanten onderpresteren, wat betekent dat hun omzet niet in relatie staat tot het potentieel dat ze hebben.

Wil je je marketingacties en -campagnes niet langer lanceren op basis van buikgevoel, maar wel op basis van concrete cijfers en data-analyse? Kom dan eens vrijblijvend praten met ons.

Vorige
Vorige

Waarom Black Friday niet voor elke retailer een gouden dag is

Volgende
Volgende

Meer volgers op social media dankzij deze 80/20 regel